Älä jätä lemmikkiä kuumaan autoon

Ruotsin Kennelliiton tutkimuksen mukaan auton sisälämpötila saattaa nousta aurinkoisessa parinkymmenen asteen lämpötilassa tunnin aikana 50 asteeseen. Lämpimänä hellepäivänä lämpötila voi kohota jopa 80 asteeseen. Auton ikkunan raolleen jättäminen EI ESTÄ LÄMPÖTILAN NOUSUA. Koiralla on huomattavasti heikompi lämmönsäätelykyky kuin ihmisellä ja siihen päälle vielä paksu turkki. Kissalla on vielä huonompi lämmönsäätelykyky. Kuumalla säällä viisikin minuuttia on eläimelle raskas kokemus eikä myöskään auton jättäminen varjoon auta. Jos autosta on poistuttava, jonkun pitää jäädä lemmikin kanssa autoon ja pitää ilmastointia päällä. Vaihtoehtoisesti eläimen kanssa on mentävä ulos, huolehdittava siitä ja annettava sille vettä.
 

Koiran ja kissan lämpöhalvauksen oireet

- Eläin läähättää voimakkaasti.
- Eläin on rauhaton, mahdollisesti esiintyy vauhdikkuutena
- Motoriikka heikkenee, jalat saattavat pettää.
- Eläin voi oksentaa ja ripuloida.
- Limakalvojen väri on kirkkaan punainen.
- Tajunnan taso voi laskea.
- Eläin voi mennä shokkiin ja tajuttomaksi, jolloin tila on hengenvaarallinen.
 

Löydän eläimen kuumasta autosta, mitä voin tehdä?

Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Poliisi pelastaa joka vuosi ihmisiä ja eläimiä tukalan kuumista paikoista. Jos huomaat, että lapsi tai eläin on jätetty kuumaan autoon, tee seuraavasti:
1. Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.
2. Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.
3. Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa värjöttelijän. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen - he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Lämpöhalvauksen saanelle lemmikille on heti annettava ensiapua. Siirrä eläin viileään paikkaan ja kastele sitä haalealla vedellä (ei jääkylmällä) tassuista lähtien. Kastele myös vatsa, kaula ja jalkojen sisäpinnat. Eläimen voi myös suihkuttaa tai käyttää rantavedessä. Anna eläimelle viileää vettä juotavaksi. Eläin kannattaa myös käyttää eläinlääkärillä.

 
Lähteet: Yle Kioski, SEY ry & Helsingin poliisilaitos