Älä pidä lemmikkiäsi vapaana taajamassa

Lainsäädännön mukaan lemmikki ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Lemmikin tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Omistajan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikkipaikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle), jollei se ole erikseen sallittua. Vailla omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa kulkeva eläin on eläinten suojelua koskevissa säädöksissä määritelty heitteillä olevaksi.

Koiraa voi pitää taajamissa vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koirien kiinnipitoaika on 1.3. - 19.8. Tänä aikana koira on pidettävä joka paikassa, myös taajaman ulkopuolella, kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä.

Ulkona lemmikkiä uhkaa moni vaara, kuten liikenne, villieläimet ja pahantahtoiset ihmiset. Lemmikille voi rakentaa katetun tarhan pihalle, jossa sillä on tilaa liikkua ja jossa se on suojassa vaaroilta. Kissoille turvallisin talutuskeino on käyttää valjaita, sillä kissa saa helposti pujotettua päänsä kaulapannan läpi. Panta on myös vaarallinen ja aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos eläin jää hihnastaan kiinni esimerkiksi puuhun.