Leikkauta kissasi

Eläinsuojeluyhdistykset kampanjoivat aktiivisesti kissojen leikkauttamisen puolesta, eivätkä turhaan. Valistuslause "Älä ota kesäkissaa" tuntuu menneen hyvin perille, mutta nyt ongelmana ovat puolivillit tai villit kissapopulaatiot. Suomessa tällaisia populaatioita on varmasti jo satoja ja ne aiheuttavat ongelmia itselleen, luonnolle sekä ihmisille. Kissat ovat usein sairaita ja epämuodostumia ilmenee, kun toisilleen sukua olevat kissat lisääntyvät keskenään. Useita kissoja joudutaan lopettamaan joka vuosi.

Yleisimmin näihin populaatioihin törmätään maatiloilla navetoissa, syrjässä asuvien ikäihmisten pihapiiristä ja jopa ihan tavallisten perheiden kotoa kaupungissa, kun kissaa ei ole "ehditty" viemään leikattavaksi. Kissoja otetaan usein maatiloille hiirikissoiksi, ei rakastettavaksi lemmikeiksi. Monet pitävät kissan leikkaamista tai rokottamista liian kalliina. Kissan leikkauttaminen tulee kuitenkin maksamaan huomattavasti vähemmän kuin emon ja pentujen ruoka-, rokotus- ja madotuskulut. Lisäksi on oma vaivansa löytää pennuille uudet kodit.

Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämässä Suuressa kissatutkimuksessa ilmeni, että kissa on Suomen suosituin, vaan ei arvostetuin lemmikki. Jopa 13% vastanneista eivät haluaisi maksaa kissasta mitään.

"Kissan hankinta ei saisi olla niin helppoa, kuin se usein on. Jos kissan saa ilmaiseksi, ei kissaa välttämättä arvosteta, ja olla valmiita panostamaan sen hoitoon taloudellisesti."
- eläinlääkäri Mirjami Mattila

Kissanaaras voi tulla sukukypsäksi jo 3 - 4 kuukauden iässä. Sukukypsä, leikkaamaton naaraskissa on kiimassa 2 – 3 viikon välein. Naaraskissa voi saada jopa kolme pentuetta vuodessa ja pentuja syntyy yleensä neljä. Vuodessa kissanpentuja voi siis syntyä yhdelle naaraskissalle jopa 12. Naaraan sterilisaatiota suositellaan neljän kuukauden ikäisenä, sillä varhain leikatun naaraskissan riski saada nisäkasvaimia on olemattoman pieni verrattuna leikkaamattomaan tai aikuisena leikattuun. Kollikissan kastraatiota suositellaan puolen vuoden ikäisenä. Leikkaamattomat kollikissat ovat lisääntymisvalmiudessa ympäri vuoden.

Leikattu kissa on parempi lemmikki tai hiirikissa. Kissan perusluonne ei muutu leikkauksen myötä, mutta sen hormonitoiminta tasoittuu. Kissa on rauhallisempi, ei merkkaile, virtsan haju laimenee, se ei mourua ja kissa elää vanhemmaksi. Hiirikissojen reviiri pienenee ja se keskittyy hiirien jahtaamiseen paremmin, kun sukuvietit eivät häiritse. Leikatuilla naarailla on huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös kolleilla kasvainriski pienenee merkittävästi. Leikkauttaminen on pieni operaatio, joka ei tuota tuskaa kissalle. Naaraskissa ei kärsi siitä, ettei se saa pentuja, vaan jatkuvat kiimat ja / tai tiheä lisääntyminen rasittavat hurjasti kissan elimistöä.

Mikäli tunnet ihmisiä, jotka päästävät leikkaamattomat kissansa vapaana luontoon, valista heitä. Muista myös, että lainsäädännön mukaan kissa ei saa kulkea vapaana kaupunkialueella (taajamassa) ilman valvontaa. Eläinsuojelulain 15§:n mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkotiin. Kissapopulaatioista kannattaa aina ilmoittaa paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle, jotta ongelma ei pääsisi kasvamaan.

Älä myöskään ikinä ota vastaan ilmaista kissanpentua, jota ei ole koskaan rokotettu tai madotettu ja pidä myös huoli, että pentu on vähintään 12 viikon ikäinen. Tee eläinsuojeluteko: leikkauta omat kissasi ja anna koti kodittomalle kissalle löytöeläinkotien kautta.

 
Lähteet: Yle uutiset, Animagi Oy & Dewi ry