Loukkaantunut luonnonvarainen eläin

Laki määrää, että loukkaantunutta eläintä on autettava. Avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on rikos. Kuolleelta näyttävä eläin voi olla halvautunut tai liikuntakyvyttömäksi ruhjoutunut. Jos et auta sitä, se voi joutua odottamaan kuolemaa jopa useita päiviä.

Älä koske eläimiin paljain käsin. Älä ota hoitoon mitään luonnoneläintä, ellet ole aivan varma, että se on todella avuntarpeessa. Hylätyltä vaikuttava eläin ei yleensä ole hädässä, vaan muuten vain kesy tai väsynyt. Linnunpoikasten emot tarkkailevat usein tilannetta lähistöltä ja palaavat poikasen luo. Oma emo on poikasten paras hoitaja, mutta ihmisen hoivissa monet poikaset menehtyvät. Hoidettu poikanen voi myös oppia liian luottavaiseksi ja joutua vapauduttuaan pedon tai metsästäjän helpoksi saaliiksi.

Varo vahingoittamasta itseäsi! Eläin voi purra ja niillä voi olla uskomattoman terävät kynnet. Varsinkin kuikka voi yrittää nokkaista silmään. Käytä suojalaseja. Lintuja voi rauhoittaa peittämällä sen pään hupulla. Pese lopuksi kätesi: kiinni saatu eläin voi levittää tauteja.

Tiellä tai avoimella paikalla olevan poikasen voi siirtää lähipensaikkoon tai turvaan puunoksalle, mistä emo sen löytää.

Ihmisen apua tarvitsevat ainakin:

  • Maahan pudonneet terva-, haara- ja räystäspääskyt
  • Auton yliajaman linnun tai nisäkkään emoa seuranneet poikaset
  • Harakan, variksen tai kissan vahingoittamat linnut ja nisäkkäät
  • Pihalla kyyhöttävät heikkokuntoiset siilin- ja oravanpoikaset
  • Tiaisten pesästä maahan pudonneet pienet poikaset
  • Talven tullen liian pieniin suliin jääneet vesilinnut, etenkin kuikat, uikut ja joutsenet

Kuljetus

Kaikkiin hoitopaikkoihin on soitettava etukäteen, jotta kuljetus ja vastaanotto järjestyvät eikä eläin menehtyisi matkalla. Lintu pysyy kuljetuksen aikana rauhallisena pimeässä, riittävän ilmavassa pahvilaatikossa, jossa on paljon ilmareikiä. Älä laita mukaan vettä tai ruokaa.