Jos löydät eläimen

Jos etsit tietoa, miten toimia luonnonvaraisen eläimen kanssa, siirry tälle sivulle.

 

Ota eläin kiinni

Kun havaitset irrallaan liikkuvan eläimen, pyri ottamaan se heti kiinni jottei se aiheuttaisi vaaraa itselleen, muille eläimille tai liikenteelle. Lähesty eläintä rauhallisesti ja yritä houkutella se luoksesi kutsumalla tasaisella äänellä tai makupalalla. Muista, että arka ja pelokas eläin saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

Jos saat eläimen kiinni, tarkista, onko sillä kaulassaan pantaa, jossa olisi omistajan yhteystietoja. Mikäli yhteystiedot löytyvät, voit heti ottaa yhteyttä eläimen omistajaan. Jos pantaa ei ole, odota hetki paikallasi ja seuraa, liikkuuko lähistöllä henkilöä, joka näyttäisi etsivän lemmikkiään. Kysele myös ohikulkijoilta, ovatko he nähneet eläintä sillä alueella ennen ja tuntevatko he omistajaa. Mikäli omistajaa ei näy, pyri viemään lemmikki sisätiloihin karkaamisen estämiseksi.

Jos et saa eläintä kiinni, ota yhteyttä Jesyyn (päivystysnumero 0400 945 840), niin voimme loukuttaa eläimen. Ilmoita näköhavainnostasi myös esimerkiksi Facebookissa ja katso internetistä, oletko löytänyt kadonneeksi ilmoitetun lemmikin. Mm. Karkurit.fi -sivustolle sekä erilaisille Facebook-sivuille (esim. Karkuteillä: Kanta-Häme) ilmoitetaan usein kadonneesta lemmikistä. Samoilla sivuilla voit myös ilmoittaa näkemästäsi eläimestä (liitä mukaan myös kuva, jos mahdollista).
 

Ilmoita löytyneestä eläimestä

Ilmoita löytyneestä eläimestä heti löytöeläinkoti Käpälämäkeen soittamalla. He kysyvät sinulta tarkempia tietoja eläimestä sekä löytöpaikasta sekä antavat lisäohjeita eläimen säilytyksestä ja mahdollisesta kuljettamisesta. Voit viedä eläimen Käpälämäkeen itse, mutta jos se ei ole mahdollista, he pyrkivät noutamaan löydetyn eläimen kolmen tunnin sisällä.

Älä kerro julkisesti löytöeläimen jokaista tuntomerkkiä. Jos sinuun otetaan yhteyttä löytämäsi eläimen tiimoilta, pyydä eläimen omistajaa kuvailemaan lemmikkiään. On tullut ilmi tapauksia, joissa huijari väittää itseään omistajaksi.
 

Löytyneen eläimen tunnistaminen

Jos eläin on sirutettu, sen omistajan tietojen tulisi löytyä helposti sirunlukulaitteen avulla. Viranomaisilla, useimmilla löytöeläinkodeilla ja lähes kaikilla eläinlääkäreillä on käytettävissään mikrosirunlukija. Eläimellä voi olla myös tatuointi, josta voidaan päätellä sen tiedot.
 

Mikäli haluat pitää löytyneen eläimen itselläsi

Löytöeläin ei ole löytäjän omaisuutta. Mikäli et itse tavoita omistajaa, sinun tulee ilmoittaa löytyneestä eläimestä alueen löytöeläinkotiin. Eläin voidaan sijoittaa löytöeläinkotiin 15 vuorokauden ajaksi, ja mikäli omistaja ei ota yhteyttä, voit laillisesti tarjota eläimelle uuden kodin luotasi. Voit myös tarjota löytyneelle eläimelle heti sijaiskodin, mutta tässä tapauksessa omistaja voi vaatia lemmikkiään takaisin pitkänkin ajan kuluttua. Suosittelemme siis aina sijoitusta löytöeläinkodin kautta.